Trendyol mağazasında satış yapmak kolay, peki ya karlı satış yapmak? Trendyol mağazanızda karlı satış yapmak için yapmanız gerekenleri bilirseniz o da kolay.

Trendyol Mağazanızda Karlı Satış Yapmak İçin Beş Adım

E-Ticaret girişimleri için Trendyol mağazasında kolaylıkla satış yapmak mümkün ama ne var ki binlerce mağazanın yan yana rekabet ettiği bir ortamda kar elde etmek her zaman mümkün değil. Evdeki hesabı çarşıya uyduramadığı için bir yandan satış yapıp bir yandan zarar eden çok işletme duyuyoruz. Özellikle Trendyol mağazasında satış yapmaya yeni başlayan firmaların fiyatlarını oluştururken titiz bir hesap yapmasında fayda var.

1. Trendyol Başabaş Maliyetinizi Hesaplayın

Öncelikle başabaş maliyetinizi hesap etmeniz gerekiyor bu sizin dip fiyatınız. Rakipleriniz bu fiyatın altına inse bile zarar etmemek adına sizin bu fiyatın altında satış yapmamanız gerekiyor. “O kar ediyorsa ben de kar ederim.” diye düşünmeyin herkesin hesabı başka sonuçta.

K.D.V alacaklarınızı ve finansal giderlerinizi ve iadeleri dahil ettiğiniz gerçekçi bir hesap çıkartmalısınız. Başabaş maliyetinizi hesaplarken ne kadar çok parametreyi işin içine katarsanız o kadar iyi olur. Ama olmazsa olmazlarınızı mutlaka titizlikle hesap edin.

Trendyol’dan 100TL’lik bir ürün sattığınızda 100TL fatura kesip gönderiyorsunuz ancak 100TL tahsil edemiyorsunuz. Kargo dahil ürün satış bedeli üzerinden kesilen komisyondan sonra kalan ücret geçiyor hesabınıza. Bu durumda da alış KDV’leri ile satış KDV’leriniz arasında bir fark çıkıyor ortaya bu farkı muhasebecinizle görüşün.

Başlangıçta elinizde data olmadığı için iadeler için sektör ortalamalarını baz alabilirsiniz. İade edilen ürünlerde hem geliş hem gidiş kargolarını sizin karşılayacağınızı ve bazı ürünlerin zarar göreceğini hesabınıza katın. %5 iade oranı varsa örneğin sektörünüzde ortalama her 100 ürün için 105 kargo maliyeti hesaplayın. İlerleyen dönemde bir desen ortaya çıktıktan sonra ürün başı iade hesapları yapıp modelinizi geliştirirsiniz.

Finansal giderlerinizi de hesaba dahil edin. Başlangıçta bir hevesle bu atlanıyor zaman zaman ama geçiştirilemeyecek önemli bir kalem de finansal maliyetler. Nakit akışı anlamında eliniz rahat değilse Trendyol satışlarınız halihazırdaki ticaretinize sekte bile vurabilir.

2. Rakiplerinizin Trendyol Fiyatlarını Kontrol Edin

Satış ve karlılık hedeflerinizi tutturabilmek için rakiplerinizin fiyatlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Biz zaman maliyetini ve hataları minimalize etmek adına bu işlem için makro’lar kullanıyoruz. Siz de ya bizlerden yada piyasadaki diğer çözümlerden faydalanarak rakiplerinizin fiyat bilgilerini edinmelisiniz.

Az sayıda ürününüz varsa bu işlemi manuel olarak da yapabilirsiniz ama o noktada da başka bir gerçek devreye giriyor, az sayıda kategori ürünü ile sanal pazaryerlerinde tatminkar bir kar elde etmek pek mümkün değil.

3. Trendyol Mağazanızda Fiyat Düzenlemeleri Yapın

Öncesinde hesap ettiğiniz başabaş maliyetleri ile rakip fiyatlarını kıyaslayıp fiyat düzenlemeleri yapmalısınız ki satış hedeflerinizi tuturabilin. Tabi bu durumda rakiplerinizin stok durumunu da dikkate almanız gerekiyor. Bunu yapmanın da bir yolu var tarayıcınızdan sayfa kaynaklarına girip “stock” diye arattığınızda rakibinizin stok adedini öğrenebiliyorsunuz. Yalnız bu işlem çok fazla zamanınızı alacağı için eğer bizim gibi firmalarla çalışmıyorsanız bu işlemi sadece belirli ürünlerde yapabilirsiniz. Kritik ürünlerde fiyat düşmeden önce rakibinizin stoğunu öğrenip aksiyon alabilirsiniz.

Her üründe rekabet şansınız olmayabilir, rekabet edebileceğiniz ürünlerde karlı satışlar yapıp sürdürülebilir bir ticari faaliyet en gerçekçi senaryo.

4. Trendyol’un Hedeflerine Değil Kendi Hedeflerinize Odaklanın

Trendyol’un kendi hedefleri ve kendi rakipleri var. Trendyol ziyaretçilerine en iyi koşulları en ekonomik seçenekleri sunmayı hedefliyor. Trendyol’da bulunan yüzbin mağazadan bir olmak değilse hedefiniz, büyük ihtimalle siz  Trendyol faaliyetinizden kar elde etmeyi hedefliyorsunuz. Dolayısıyla Trendyol’un hedefi ile sizinki farklı ve zaman zaman çelişebilir.

Mağaza puanınızı yükseltmek için kendi hedeflerinizden ödün vermeyin. Kampanyalara katıldığınızda kar elde etmeyecekseniz katılmayın. Trendyol’da bulunurken kendi kontrol alanınızı genişletebileceğiniz yeni satış kanalları edinin, kendi e-ticaret sitenizi açın ve ona yatırım yapın.

5. İlk Dört Adımı Tekrarlayın

Yenilenen verileri baz alarak ilk dört adımı yeniden yapın.

Trendyol ve diğer sanal pazaryerlerinin gelişimi hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz Türkiye Çıkışlı Sanal Pazaryerleri İncelemesi metnine buradan erişebilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?