fbpx

E-Ticaret İçin Doğru Bilinen 6 Yanlış

E-Ticaret özellikle pandemi sonrası toplumun ilgi odağı oldu. Her yerde konusu geçiyor dolayısıyla bilgi sahibi olan veya olmayan herkes konu hakkında düşünce üretiyor. Böyle olunca da akıl yürütme hataları yani safsata doğuyor. Abartılı başarı hikayelerinin peşinden gitmek isteyen girişimcilere madalyonun öteki yüzünü göstermek istedik.

1 E-Ticaret’te Stoksuz Ticaret Yaparak Yüksek Karlar Elde Etmek Mümkündür

Stoksuz ticarette kar marjları bir hayli düşük olduğu için pazaryerlerinde satış yapmanız mümkün olmaz bu durumda tek satış kanalınız kendi e-ticaret siteniz olacaktır. Stoksuz satış sisteminde kar marjları düşük olduğu için reklam dönüşümünde 1’e 5’i geçen oranlar tutturmanız gerekir ki reklam maliyetlerinizi karşılayabilesiniz. SEM profesyoneli değilseniz stabil olarak bu oranı tutturmanız güçtür. Kaldı ki bu oranı yakalasanız bile yüksek bir kar elde etmeniz mümkün olmaz.

Stoksuz ticaretin tek handikapı kar marjlarının düşüklüğü de değil. Stoksuz ticarette gerçek zamanlı stok bilgisini edinmek her zaman mümkün olmaz, yine benzer biçimde fiyatlarda da karmaşa yaşanması olasıdır. Lojistik süreçlerde ve iade prosedürlerindeki karmaşa, fatura kesim işlemlerinin kimin yapacağı gibi sorunların da kolay bir çözümü yoktur. Stoksuz ticareti hangi ürünlerin piyasada karşılığı olduğunu bulmak için bir süre yapabilirsiniz ancak sürekliliği olan pasif gelir sağlayan bir iş olarak düşünmek pek akılcı değil.

2. Sanal Pazaryerlerinde Herhangi Bir Ürün Koyarak Yüksek Getiri ile Bol Satış Yapmak Mümkündür

Sanal Pazaryerlerinde fiyat araştırması yaparsanız ilk sayfada yer alan mağazalarda ticaretin basit mantığı içinde açıklanmayacak fiyatlarla karşılaşırsınız, bazı mağazaların zararına satış yaptığını görürsünüz. Bunun kendi içinde bir açıklaması vardır elbet: deposunu boşaltıyordur, nakite dönüyordur, firmayı tasfiye ediyordur, pazaryerindeki sıralamasını yükseltmek istiyordur veya belki yanlış hesap yapıyordur. Sorun şu ki bu kalıcı bir durumdur, zararına satan mağazaların biri biter diğeri başlar, pazaryerlerinde sürekli bir damping durumu yaşanır. Sürekli damping koşullarında pazaryeri algoritmasında ön sıralarda yer almak için satış fiyatınızı düşük tutmanız gerekir. Bu durumda da düşük kar marjı yüksek operasyon yükü ile karşılaşırsınız. Tek satış kanalınız pazaryeri olduğunda yatırımınızın karşılığını alacağınız bir çıkış bulmak mümkün olmayabilir çoklu kanalda satış yapıp seçeneklerinizi arttırmalısınız.

Yerli Sanal Pazaryerleri’nin kurucuları ve sermaye yapıları ile ilgili bilgi edinmek isterseniz bu bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

3. İşletmeci Olarak E-Ticarette Başarılı Olmak İçin Hiçbir Deneyime Gerek Yok

E-Ticaret ticaretin internet üzerinden yapılan biçimi yani özünde ticaretin bir alt dalı. Başarılı bir tüccar olmak için gereken özellikler e-tüccar olmak için de geçerli. E-Ticarette başarılı olmak için bütün tüccarlar gibi ürün ve hizmetlerinizi alırken doğru satınalma yapabilmelisiniz, müşteri ilişkilerinizi ve personelinizi yönetebilmelisiniz. Hesap tablolarını işleyebilmelisiniz, excel’e hakim olmalısınız. Nakit akışını sağlayabilmek, hedef karlılığı tutturmak için finans bilginiz olmalı. Sözleşmeleri yorumlayacak ve gerektiğinde müdahale edecek kadar hukuk bilginiz olmalı. Başarılı ve uzun ömürlü e-ticaret sitelerini incelediğimizde; profesyonel yöneticilerin ve ticaret yapanların kurduğu sitelerin başarı şansının deneyimsiz girişimcilere göre çok daha yüksek olduğunu görebilirsiniz

4. E-Ticaret’e Girmek İçin Sermaye Gerek Yoktur

E-Ticaret’e çok düşük bir yatırımla girebilirsiniz; açık kaynak kodlu bir site üzerinden reklam yapmadan dropshipping yapmaya çalışabilirsiniz. Ancak böyle bir başlangıç yaparsanız hiç satış yapmadan kapanan onlarca siteden birinin sahibi olma ihtimaliniz çok yüksek olur. E-Ticaret yapmak için gereken bir minimum yatırım miktarı var bu yatırımı yapmaktan kaçınırsanız ortaya koyduğunuz sermaye azalır ama bununla beraber yatırdığınız sermayenin geri dönme ihtimali de azalır.

E-Ticaret’i yapacaksanız, Türkiye’deki pazaryerleri ve ERP hizmetleri ile entegrasyonu olan ve destek hizmeti sunan bir altyapı tercih etmelisiniz. En azından çok satan ürünlerinizi kendi stoğunuzda tutmalısınız yani bir miktar stok yatırımı yapmalısınız. E-Ticaret geçmişiniz yoksa verimli ve işler bir e-ticaret sistemi kurmak için; reklam, grafik, ürün ve site yönetimi gibi konularda dışarıdan hizmet almalısınız. Ticaret yaptığınız için yasal yükümlülükleriniz doğacaktır bunları yerine getirmelisiniz; muhasebe hizmeti almalı, sosyal güvenlik primlerinizi yatırmalı ve verginizi ödemelisiniz. Bütün bu koşulları sağlayan bir işletmeyi sıfırdan kurmak ve bir sene yaşatmak için minimum 100.000 TL sermaye koymalısınız.

5. E-Ticaret Operasyonunu Yürütmek Çok Kolay, Hiçbir Şey Bilmenize Gerek Yok

E-Ticaret operasyonunu yönetebilmek için en çok sayıda panele hakim olmanız gerekiyor. Trendyol, Hepsi Burada, Gitti Gidiyor, Google Ads, Google Analitics, Facebook Pixel, Sanal Pos Sağlayıcısı, E-Ticaret Altyapısı panellerini etkin olarak kullanabilmelisiniz. Bu panellerin dışında Excel’e, en azından “düşey ara” ve “eğer” fonksiyonlarını rahatlıkla kullanabilecek kadar, hakim olmalısınız. Photoshop ve illustrator olmasa da Canva gibi hazır grafik programlarını kullanabilmeniz gerekiyor. İş bir parça büyüdüğünde ise; ERP programı, google’ın değer servisleri, Ahrefs gibi seo programları de işin içine giriyor. Bütün bu panelleri etkin olarak kullanmak zaman ve emek isteyen zor bir iş.

6. E-Ticaret Yaparak Bir Yandan İşini Yaparken Günde Bir İki Saat Emek Vererek Ek Gelir Elde Etmen Çok Kolaydır

E-Ticaret’i ek iş olarak yaparken ortaya iki temel problem ortaya çıkıyor:

Birincisi E-Ticaret, iş yapacağınız saatleri sizin belirlediğiniz bir çalışma düzeni sağlamıyor. İadeleri kabul edip etmeniz için verilen süreler, kargo şubelerinin açık olduğu saatler belli. Dolayısıyla ek iş olarak E-Ticaret yapacaksanız şunu bilin; çalışacağınız saatleri seçmekte özgür olmayacaksınız ve mesai saatleri içinde de E-Ticaret faaliyetine zaman ayırmak durumunda kalacaksınız.

İkincisi e-ticaret için yaptığınız yatırım miktarı küçüldükçe emek verimliliğiniz de düşecektir. Yani ne kadar düşük yatırım o kadar yoğun emek ve düşük kazanç demek. Günde bir iki saat emek harcayarak elde edeceğiniz kazanç sürdürülebilir bir çalışma düzeni vadetmeyecektir.

Unicorn’la E-Ticaret Yatırımınızı En İyi Biçimde Değerlendirin

E-Ticarete; yeterli bir sermayeyle, gerçekçi beklentilerle, doğru partnerlerle girdikten sonra yatırımlarınızın karşılığını alırsınız. E-Ticaret yolculuğunuzda, E-Ticaret yazılımı satınalmasından, pazaryeri satış stratejisi geliştirmeye kadar bütün bu süreçte size destek olmaya hazırız.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?