fbpx

E-Ticaret Sitesi Maliyetleri

E-Ticaret sitesi maliyetleri, e-ticaret yapmak isteyen girişimciler için önemli bir başlıktır. Maliyetleri belirleyen temel konu ise isterler yani kuracağımız e-ticaret sitesinden beklentilerimiz. Dilerseniz temel beklentileri başlıklar halinde ele alalım.

E-Ticaret Sitesi Özellikleri

E-Ticaret sitesi maliyetleri için belirleyici olan temel unsur “Açık kaynak koldu mu, yoksa lisanslı mı?” sorusuna vereceğiniz yanıt olacaktır.

Açık Kaynak Kodlu Yazılım

E-Ticaret siteniz için açık kaynak koldu bir seçeneği değerlendirebilirsiniz. İlk akla gelen açık kaynak kodlu yazılımlar; PrestaShop, WooCommerce, OpenCart ve Magento olarak sıralayabiliriz. Böyle bir seçeneği değerlendirdiğiniz durumda açık kaynak kodlu yazılımlar için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeyecektir. Yazılıma ücret ödemeniz gerekmeyecektir ancak sunucu ve destek konularında herhangi bir hizmet de alamayacağınızı bilmelisiniz. Destek almak istediğiniz durumlarda öngörülemez maliyetlerle karşılaşmanız olası. Örnek vermek gerekirse kullanacağınız ödeme sistemi ile e-ticaret sistemini entegre etmek istediğinizde ek bir ücretle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yine çalışacağınız kargo firmalarının e-ticaret sisteminiz ile entegrasyonu için de benzer bir durumu yaşayabilirsiniz. Bu durumda maliyeti belirleyecek temel unsur sizin yazılım dünyasına ne kadar aşina olduğunuzdur. Forumlardan bilgi edinerek bir çok sorunu kendi başınıza aşabilirsiniz ancak bu durum aktif olarak ticaret yaptığınız bir site için oldukça maliyetlidir.

Lisanslı Yazılım

Ülkemizde e-ticaret yapacaklar için birçok lisanslı yazılım alternatifi mevcut. En çok bilinenleri ve yaygın olarak kullanılanların başında T-Soft, Ticimax ve İdeasoft‘u sıralayabiliriz. Seçenekler bunlardan ibaret değil elbet, bunlar en yaygın olanları. Lisanslı yazılımlar SAAS (Software As A Servis) denilen Türkçeye “Hizmet Olarak Yazılım” olarak tercüme edilebilecek bir hizmet sunar. Bu hizmet karşılığında da belirli periyotlarda “yineleme” adı altında bir ücret talep eder. Bu ücreti almayan firmalar da bulabilirsiniz. Örneğin İmagaza‘da yineleme ücreti yoktur.

Lisanslı yazılımda ücreti belirleyen temel unsur entegrasyonlardır. Ürün grubunuz kalabalıksa ve sanal pazaryerlerinden de satış yapmayı planlıyorsanız e-ticaret siteniz ile satış yaptığınız sanal pazaryerleri arasında stok, fiyat ve sipariş entegrasyonu yapan bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Bu entegrasyon hizmetini başlı başına ayrı bir hizmet olarak sunan Entegra, AyenSoft gibi firmalar da vardır. Dilerseniz lisanslı veya lisanssız bir e-ticaret yazılımına ek olarak bir entegrasyon firması ile de çalışabilirsiniz.

Karar Alma Süreci

Nasıl bir e-ticaret yazılımı kullanacağınıza karar vermek güç bir karar. E-Ticaret yazılımını değiştirmek de bir o kadar zor. Doğru bir başlangıç yapmak önemli. Bunun için bilgi sahibi olmak gerekiyor. Aksi durumda gizlemiş örtük maliyetlerin veya düzgün çalışmayan modüllerin gazabına uğramanız işten bile değil. Hangi E-Ticaret yazılımı ile çalışacağınıza karar vermek için, 10 yılı aşkın deneyimimizden faydalanmak isterseniz dilediğiniz zaman bize bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?